48 Uren in Bologna: Praktische Tips voor vervoer, verblijf, eten en souvenirs
Bologna, de culinaire hoofdstad van Italië, is een perfecte bestemming voor een korte citytrip. In 48 uur kunt ge proeven van de heerlijke keuken, wandelen door de sfeervolle gallerijtjes en genieten van de authentieke Italiaanse sfeer. In deze blog deel ik praktische tips over vervoer, verblijf, eetplekjes en souvenirs. En het absolute hoogtepunt van onze trip? De tortellini-workshop! Maar daarover meer in de volgende blog.
Vervoer: Hoe geraakt ge in Bologna?
Vliegtickets: Bologna is goed bereikbaar vanuit België met rechtstreekse vluchten. Wij vlogen op Bologna Guglielmo Marconi Airport (BLQ), een kleine maar efficiënte luchthaven.
Autoparking op de luchthaven: Wie met de auto naar de luchthaven rijdt, kan best op voorhand een parkeerplaats reserveren. Er zijn budgetvriendelijke opties zoals lange-termijnparkings iets verder van de terminal.
Bagage: Bologna is een stad waar ge best licht reist, want veel straatjes zijn geplaveid en niet altijd rolkoffervriendelijk. Draag stevige wandelschoenen en neem zo weinig mogelijk reservekleren mee. Het is mogelijk met 2 outfits extra te gaan zonder extra schoenen!
|
Ontbijten gelijk de echte |
Monorail Marconi Express: Van de luchthaven naar het centrum is er de Marconi Express, een snelle monorail die u in 7 minuten naar het centraal station van Bologna brengt.
Afstanden te voet: Eenmaal in Bologna hebt ge geen openbaar vervoer nodig. Alles ligt op wandelafstand en de stad is perfect te verkennen te voet. Vanuit onze Airbnb was alles ideaal te voet te doen. De Academie waar ik de pasta workshop bij volgde, lag op 2,5km wandelen. Wat nog steeds ideaal was. Met de bus had ik moeten overstappen en wachten om 5 minuten uit te sparen. De terugweg met een kartonnen doos vol tortellini was niet ideaal. Ik had beter een stoffen zak + Tupperware doos meegenomen (of een rugzak-wegens weinig bagage hadden we zelfs geen rugzak bij :) )
|
Cornetto met pistache en Bombolone |
Waar verblijven in Bologna?
Een verblijf in het centrum is ideaal. Zo zijt ge overal snel en kunt ge ten volle genieten van de stad zonder afhankelijk te zijn van taxi’s of bussen. Wij kozen voor een charmante Airbnb (100 euro per nacht) vlakbij de Piazza Maggiore. Er zijn veel leuke opties in historische panden, vaak met een heerlijk Italiaans ontbijt. Dat laatste hoefde voor ons niet want we genieten enorm van ronddwalen en u laten verrassen voor ontbijt. Het spreekt ons niet aan om een slaapplek met ontbijt inbegrepen te kiezen. Want we wouden graag pizza, tigelle en/of pistache-heerlijkheden :) Dat kunt ge toch niet gaan vragen?
Eetplekjes
Hoe vindt ge de beste adressen? Bologna barst van de heerlijke eetadresjes, maar hoe kiest ge de juiste?
Ik ga geen adresjes aanwijzen want er kan zoveel afhangen. Locale feestdagen, sluitingsdagen, misschien hebt gij beslist te slapen op een heel andere locatie waardoor ge dan veel te veel kilomaters moet wandelen... Bologna puilt uit van lekker eten! Kijk waar de locals zitten: een restaurant vol Italianen is altijd een goed teken. Vermijd toeristische menukaarten met foto's en vertalingen in 10 talen. Hoe kleiner de kaart, hoe beter! Dat betekent dat ze in iets gespecialiseerd zijn! Ga vroeg eten, indien mogelijk reserveer voor de topadresjes. Wij vonden dichtbij onze slaapplek een truffel-eetzaakje, maar die bleek hopeloos volzet te zijn. Die hadden we beter de dag vooraf geboekt! De beste plekken zitten vaak vol. Probeer een trattoria in plaats van een groot restaurant; deze bieden vaak de meest authentieke gerechten.
|
Artisjok tortelli, passatelli en balanzone |
TIP: Wanneer vliegt ge terug naar huis? Laat u onderweg naar de Monorail in de galerijtjes al verleiden door een take-away broodje voor onderweg. De Airport heeft broodjes die dubbel zo duur zijn en maar half zo groot ;) Onze vlucht steeg op om 11u en eens in de lucht haalde ik mijn focaccia uit de verpakking die we 3 straten voor de Monorail kochten. Wat een heerlijke stuk Bologna om nog van te genieten onderweg naar huis. Die airport broodjes waren echt veel kleiner en zagen er minder lekker/vers uit!
Bezienswaardigheden
Ik ga eerlijk zijn, wij hebben thuis de Trotter en Lonely Planet grondig gelezen. Kathedraal hier, kerk daar. Sorry als ik 48 culinaire uren in Italië heb, dan gaat de focus niet naar kerkelijke uitstapjes. Dus we hebben een prachtige stadswandeling gemaakt onder imposante galerijtjes. Langs interessante pasta winkels en eetzaakjes. Dan hebben we de stoute fontein bekeken en zijn we terug gegaan. Bologna is erg mooi maar als ge 48 uren ter plaatse hebt, moet ge keuzes maken.
Wat moét ge gegeten hebben?
- Tagliatelle al ragù (géén spaghetti bolognese, maar de échte versie!)
- Tortellini in brodo (kleine gevulde pasta in een bouillon)
- Mortadella (de originele versie van wat wij kennen als boterhamworst, maar zoveel beter!)
- Crescentine of tigelle (kleine broodjes geserveerd met kaas, vleeswaren en smeersels)
- Balanzoni (soort spinaziedeeg tortelloni)
- Passatelli (een soort pers waar je sliertjes pastadeeg uitduwt en direct afkookt)
- Panzerotti (gefrituurd gevulde pizza deeg)
- Italiaanse croissant met pistachevulling
----- Nogmaals: de reden om geen ontbijt te boeken: Maak er een sport van om speciaalzaakjes op te zoeken. Heerlijk om gelijk een local aan een toog uw koffie te drinken. Geen toerist te bespeuren ;)
Zelf vond ik het een sport om zoveel mogelijk soorten tortellini te hebben geprobeerd. Zo aten we er met artisjok en citroen, en crème van Parmezaan... Schandalig as it may seem, maar wij hebben inderdaad zelfs 2x geluncht op 1 dag :D Om dan de avond te eindigen met een uitgebreid diner... 48 uur losgaan :D
|
Tortellini Workshop bij Alessandra Spisni |
Souvenirs: Wat neemt ge mee naar huis?
Pastatools: Bologna staat bekend om zijn verse pasta, en in de winkels vindt ge prachtige houten deegrollers en pastasnijwielen.
Speciale koekjes: Neem een doosje "Certosino" mee, een traditionele Bolognese kerstcake, of "Zuccherini", kleine suikerkoekjes.
TIP: Neem vanuit thuis enkele stevige Tupperwaredozen mee met deksel. Ik kreeg de tortellini van de workshop mee naar huis in een kartonnen doosje en die waren bijna geplet thuis toegekomen!
TIP2: Een totebag of stoffen zak meenemen om iets te vervoeren als je opsplitst :)
Dit waren onze hoogtepunten van 48 uur in Bologna. Maar het absolute hoogtepunt? De tortellini-workshop! Daarover vertel ik u alles in de volgende blog! Merci om te lezen :)
Tot gauw!
|
De pastatoolwinkel die wel open was kochten we leeg :) |
|
Prachtige pastatools maar de winkel was toe |