Noorwegen was voor ons een nieuw land weer op het topperlijstje. Ik wijd in mijn reisblog hier veel uitgebreider over uit maar nu wil ik even de FoodWalk van Foodwanders.no in de kijker zetten. Elke foodie die gek is op authentieke keukens ontdekken is hier op zijn plaats! Wij reden naar Tromso met onze huurwagen en wandelden dan het centrum in nadat we onze wagen geparkeerd hadden.
We hebben afgesproken met Ingvar van FoodWanders. Hij en zijn vennoot runnen enkele toeristische bedrijfjes www.authenticnorth.no . Je kan verschillende tours bij hen boeken, van drijven in de Arctische zee tot culinaire proefwandelingen. En wij kozen voor hun culinaire wandeling omdat we graag de Noorse keuken wilden leren kennen, inclusief de eetgewoontes van het meest noordelijk Europees land. We spraken af aan Fangstmonument Arctic Hunter, een standbeeld van een Noorse walvisjager.
Vikingcultuur alom, deze Noorse zeelieden waren van uitzonderlijk harde afkomst. De zee hier is genadeloos. Wild, ijskoud en groots aanwezig. Wij kennen onze Belgische kust, gekenmerkt door een rechte zeelijn die af en toe buigt, maar hier met de fjorden... Bij sommige eilanden gaat de zee plots op nog geen 50 meter van de kustlijn af ineens 500 meter diep!
Verhalen over de zee die niet bevriest, maar sommige wandelpaden langs straten in Tromso die werden heraangelegd met tegelverwarming omdat de winter deze paden omtoverd tot ijzige glijbanen. sommige mensen langlaufen in de winter naar hun werk! Omdat de helft van het jaar alles bevroren is en vaak zelfs bedekt met sneeuw in het binnenland, gecombineerd met het gebrek aan zon, groeit hier weinig qua gewassen. De Noren hebben eeuwenlange tradities van visvangst en vleesbewerking, maar sinds dat elk gezin elektriciteit heeft en toegang tot supermarkten zijn er veel onderdelen veranderd.
Als men vroeger zalm ving of een rendier gevangen hadden, moesten ze manieren van preservatie vinden en toepassen. Vlees werd omgetoverd in gezouten worsten of hammen. Zo werd zalm gerookt of gemarineerd in zoutkorst & dille om begraven bewaard te worden. Sinds de komst van de koelkast en diepvries zijn die preservaties niet meer hetzelfde want je kan eten veel langer bewaren!
Ingvar en Daniel wachten ons op aan het mooie standbeeld en wandelen ons naar Tromso's beste vishandel. Een indrukwekkend uitgebreide koeltoog gevuld met vissen en visbereidingen. Er wacht ons al meteen een hapje op: fiskekaker, warm uit de pan. Een soort viskoekje, een combinatie van frikandel en visstick. Heel erg lekker! Uit de toog werd er al een pakketje samengesteld die we later mochten ophalen voor het laatste deel van de FoodWalk! Een toog die links bestond uit rauwe verse vis, in het midden werd er al omgetoverd tot gerookte en gedroogde vis en rechts van de toog vond je dan gerechtjes en kant-en-klare soepen. Als kok kan ik zulke zero-waste-policy enkel maar aanmoedigen! Fantastisch om te zien!
Enne... zie ik dat goed? Is zalm hier zo goedkoop ten opzichte van bij ons? Buiten wandelen we richting de kerk, in het centrum, langs verschillende monumenten en stoppen we bij een kunst-galerij. Daar krijgen we weer een lekker hapje: lekker zoete klaargemaakte rababarber! Een stopje in een gezellig barretje voor Noorse kazen. Volgende stop passeren we opnieuw langs het waterlijn, een nieuwe kerk en de ultieme stop waar ons kinderen helemaal dol op waren! Rendier-hotdogs. Wij zijn thuis voornamelijk vegetarische gerechtjes gewoon, uit gezondheidsoverwegingen en ethische overtuigingen. Maar op culturele plekjes maken we graag uitzonderingen, elk cultuur heeft zijn gewoontes! En de hotdog was keilekker! Andes had zo fel honger dat ik mijn hotdog moest afgeven :D Een niet voorspeld regenbuitje verraste ons en we gingen ons pakje bij de vishandel ophalen. Dan volgde een gedekte tafel in een authentiek restaurantje dat tijdens de middag gesloten was. Warme houten inkleding, ik kan me voorstellen de de winter hier zalig is om te vertoeven! Alles van robuust warm hout, trap, plafond, prachtig vakmanschap uit 1833. Daniel en Ingvar zijn een vat vol interessante weetjes en kennis, zalig om je vragen te mogen afvuren. Zo ontdekte ik dat diepvriespizza behoort tot het lijstje van nationale gerechten en dat (dankzij klimaatopwarming) veel gezinnen in hun tuin de laatste jaren aardbeien kweken. Ingvar zijn dochtertjes plunderden met vriendjes in één ruk de hele aardbeienoogst tijdens een verjaarsdagsfeestje. Zo trivia zul je ongetwijfeld meer los kunnen krijgen door Daniel en Ingvar vragen te stellen ;)
Hierna volgde een weelde aan kleine proevertjes, elandworst, verschillende vissoorten, gerookt, rauw. Broodsoorten, kazen, chutneys, zure room, sausjes. Ook werd er voorzichtig gevraagd als we open stonden om een stukje walvis te proeven. Er is een controverse rond walvis ontstaan sinds alle dierkweek/massale vangsten. Maar ik geloof dat de controverse hoort te zijn rond de omvang van vlees/vis consumptie. Walvisvangst behoorde eeuwen tot de geschiedenis van deze Scandinavische volkeren, elk jaar verwijnt er een stukje, veel mensen eten minder en minder dierlijke producten. Maar in Alaska eten ze zeehond, in Italië slachten ze lammetjes (weghalen van bij mama-schaap) voor satéstokjes en in Laos zagen we hond op de BBQ. Belgen steken konijnen in een stoofpot en in Peru zijn ze dol op cavia. Wie zijn wij om te bepalen wie wel welk dier mag eten? Het enige dat ik kan is andere culturen proberen begrijpen en zelf thuis mijn eigen voetprint zo minimaal mogelijk te houden. We proefden van alle hapjes en waren heel erg lekker gevuld met alle lekkernijtjes! Onze kindjes zijn nog niet helemaal fijnproevers als wij maar toch hebben ze alles geproefd! Gefermenteerde smaken zijn nog niet voor alle kindermondjes een voltreffer maar brood en zalm zijn hier altijd populair. Meer van het lekkerste voor ons dus :D
En terwijl we babbelden over Noorse gewoontes met onze gastheren, konden we onze buikjes helemaal rond eten! Inclusief interessante vikingverhalen en lollige weetjes over het leven 300km boven de Arctic Circle (noordpoolcirkel). De tour eindigde na het lekker dessert. We namen afscheid bij de trap en hebben onze tocht voortgezet te voet in Tromso. Wat een gezellig stadje! En alle plekjes die we zagen willen we graag een keer terugkomen! Een rondleiding krijgen van experts en mogen proeven van zoveel lekkers, dat is voor elke foodie een stukje hemel ontdekken. En we kunnen het iedereen aanraden! Het idee dat hier 4 spectaculaire seizoenen zijn die elk hun charmes hebben. Het ontwaken uit de koude donkere winter met bloesems in de lente, de zomer met middernachtzon, de herfst met gekleurde bomen en de winter met poolnachten en poollicht. Wauw, wij zijn volledig overtuigd, Noorwegen smaakt naar meer!
Dus als je ooit in Tromso bent, contacteer www.authenticnorth.no want zij gaan je de beste begeleiding in Tromso kunnen geven als het gaat over activiteiten! Ze doen ook veel winter-tours en noorderlicht spotten. En wij kunnen de FoodWalk compleet aanraden! Wij kunnen niet anders dan dromen van een winters bezoekje Tromso en Ingvar en Daniel zullen onze gids opnieuw zijn! Dankjewel voor de heerlijke dag samen! Wat kijken we uit naar een volgende keer!
PS: Check onze Facebook pagina voor meer foto's en filmpjes van onze FoodWalk! https://www.facebook.com/Mundoricogenk/photos
Andere blogberichten in dit thema
These related articles