Pompoen, altijd een warmhartig weerzien als de herfst zijn intrede doet. Zo veelzijdig, vooral die Hokkaido pompoen. En als ik iets graag doe in de keuken, is het kookprocessen makkelijker maken. Waarom moeilijk als het makkelijk kan? Elke keer als ik dit gerecht maak, zijn er zoveel lovende woorden! En moeilijk om te makenn is het niet! Dit receptje geef ik ook mee naar het werk/school in een Kambukka thermos! Dit merk produceert thermische foodjars die uuuurenlang de maaltijd HEET houden! Zo heet, dat je ze even moet afkoelen vooraleer je ze er in steekt! Merci Kambukka
Wij veganizen graag vettige gerechtjes. Er zit dan zoveel minder calorieën en dierenleed in je gerecht en je merkt het quasi niet. Als je de kaas weglaat en edelgistvlokken toevoegt, dan wordt ie helemaal kazig maar vegan! Een cardioloog die wij kennen kon dit enkel maar aanmoedigen want zij moest het grootste deel van haar patiënten uitleggen dat ze moesten stoppen met dierlijke vetten eten als ze hun hart willen sparen... Zo bakken we graag koekjes en hebben we simpelweg koemelkboter vervangen door vegan boter.
Deze saus is fantastisch lekker want omdat we een smaakvolle roomsaus maken en die aanlengen met bouillon en gebakken groenten, wordt die voller van vezel maar minder calorierijk. En omdat we de groenten grillen of karameliseren , komt er zoveel meer smaak vrij. En de kids, die denken dat ze een mooie oranje roomsaus eten :p En toch pure umami!!
Recept:
- 1 volledige pottimarron pompoen (de helft in zijn geheel gegrild, de andere helft in reepjes: mét schil)
- 200 gram geraspte pecorino/grana padano/rigatello...
- Handvol verse salieblaadjes
- 1 ui in fijne blokjes gesneden
- 3 teentjes look geperst
- 400 ml kookroom (wij gebruiken enkel vegan room) en eventueel fond of bouillon om de dikte van de saus bij te pitchen
- Fijngehakte bladpeterselie
- Handvol verse spinazieblaadjes
- Gebakken (veggie) venkelworst om af te toppen
STAP 1:
Was, kuis en snijd de helft van de pompoen in dunne reepjes met schil. De andere helft heel laten. Grill in de oven op 200 graden en besprenkel de pompoen met olijfolie peper en zout. Als ik knolselder in huis heb, doe ik ook graag enkele schijfjes knolselder in de oven erbij.
STAP 2:
Pak een pan en fruit de uien en look zachtjes aan in rijkelijk veel olijfolie. Voeg daarna de room toe tot mooie massa.
STAP 3:
Smelt een klontje boter en fruit de takjes met salieblaadjes in een pan voor 5 minuten. Verwijder de takjes en voeg enkel de blaadjes bij het roommengsel toevoegen. Voeg gerust andere restjes kaas toe in het roommengsel. Provolone, pecorino...
STAP 4:
Een geutje cava/witte wijn past hier ook goed bij. Wanneer de pompoen mooi gebruind uit de oven komt, voeg de helft (misschien ietsje meer) van de pompoen toe aan het roommengsel en mix tot een glad mengsel. Soms voeg in andere witte/gele gegrilde groenten aan de saus toe.
STAP 5:
Je pompoensaus wordt mooi oranje gekleurd naarmate je meer gegrilde pompoen toevoegt aan je roomsaus. Ik voeg rauwe spinazie toe om een mooie kleur te geven aan het gerecht. Het felle oranje met bladgroen staat mooi. Bij toevoeging van pasta op je bord, kun je afwerken met de aan de kant gehouden salie, gegrilde pompoen en parmezaanschilfers. En uiteraard de gebakken venkelworst, ook hier gebruiken we graag de vegetarische variant!
Andere blogberichten in dit thema
These related articles