Wij reisden met de rugzak en openbaar vervoer 7 weken in India on a budget. We aten lokale kost, zowel streetfood als bij mensen thuis op uitnodiging. 7 weken thali en vegetarisch eten. Want Indiërs zijn pas een beetje vlees gaan eten sinds de komst van de Engelse en Portugese kolonisten. De grens met Pakistan wijst op een godsdienstige grens. Moslims eten halal vlees, Punjabs eten geen vlees. Gek om dan hier zoveel vlees op het menu te zien :) De eigenaars van de restaurants eten zelf vegetarisch maar serveren wel vlees op vraag van de Europese klant. Op wereldreis maakten we veel Indiase vrienden, maar ook van de buurlanden er rond. Nepal, Bangladesh, Pakistan, Afghanistan, Iran… Zoveel overeenkomsten in keuken. De specerijen en gerechten. Eens terug in België gingen we op zoek naar de juiste smaak van onze lievelingsgerechten op reis en bij onze vrienden. Zo werkte ik samen met Amit, een Indiase chefkok uit het oosten van India. Een heel andere keuken dan die wij gewoon waren van onze reizen en de restaurants in België. Meer fermentatiedegen waar gerechten mee worden gemaakt. Minder kaas en minder yoghurt. Sanju, Nepalese chefkok runt haar eigen momo-afhaal plekje in Gent. Van haar leerde ik het momo-deeg maken en ik gaf haar een van mijn pasta-machinetjes! 

In Gent gingen we dus vaak genoeg in internationale barretjes rondhangen. Enkel in Gent tel je al meer dan 25 Indiase plekjes om te eten/uit te halen. We koken dus al 10 jaar Indiase kost, en we leren het jullie ook al 10 jaar. Dus vroeg Het Belang Van Limburg ons om in Limburg 7 Indiase restaurants te selecteren om uit te testen. Helaas telt Limburg exact 7 plekjes, wat resulteerde in ons avontuur. Welk Indiaas restaurant vonden wij het beste in Limburg? Dat lees je dus hieronder!

 Welkom India @ Borgloon

Vriendelijke ontvangst, om 18u zijn we de eerste klanten die worden binnengelaten. De tafels zijn ingedekt met strakgestreken tafellakens en opgeblonken bestek. Zachte Indische muziek op de achtergrond. De kaart ziet er gevarieerd uit maar ook prijziger in vergelijking met andere Indiërs. Een warmhartig gesprek met onze opdienster. De eigenaars komen uit het Noord-Westen van India, punjab. Lekkere geuren uit de keuken en het restaurant stroomt stilaan vol.  Onion Bhaji, een beslag van kikkererwtenmeel en geraspte groentjes/ui en kruiden gefrituurd in balletjes kwam toe met een groene chutney en rode chilisaus. Lekker voorgerechtje vers gemaakt. Het hoofdgerecht kozen we voor een Chicken Tikka Masala en Matar Paneer en Palak Paneer. De saus van de kip was extreem goed gemaakt, je zag de correcte aanschroeiing van de volle kruiden die achteraf gemixt of gevijzeld waren. Romige structuur en perfect op smaak gebracht. Deze curry verdient een 10. De andere 2 curries waren erg braaf gekruid. Niets pikant, net niet genoeg zout. Net gelijk alle Indische plekjes in België  mis ik de standaard aanwezigheid van chutneys of pickles of raita op tafel. We sloten af met een chai, een pittig gekruide melkthee, deze was nog niet ingetrokken genoeg. We waren namelijk vroeg op restaurant. De chicken tikka was een 10 maar de andere gerechtjes hebben voor de tegenbalans gezorgd! 8/10

 Tikka n Talk @ Hasselt

Als je in India hebt gereisd, dan is het heerlijk thuiskomen als je dit interieur ziet. Mumbai memories alom. Ook de muziek, helemaal Bollywood vibes. De bediening spreekt weinig Nederlands dus switchen we naar het Engels. We bestellen de Palak Paneer en Chicken Tikka. Een stukje naanbrood erbij. Omdat we de vorige keer geen koriander standaard geserveerd kregen, vroegen we deze keer er om. We begrijpen dat er meer anti-koriander-mensen zijn dan liefhebbers, zowel als cateraar als foodie horen we vaak paniek als het gaat over de aanwezigheid van koriander.  Beide curries kwamen vol smaak toe. Versgemaakte paneer, top! Helemaal creamy op punt gebracht en toch die lekkere pikante kick. De rijst was erg langkorrelig en dat wijst op een goede kwaliteit. Uit ervaring weet ik dat veel Indiase gezinnen content zijn van de Boni basmatirijst, maar we merken direct als er een écht merk als Leila of Tilda wordt gebruikt. Prijzen waren erg toegankelijk. Hier komen we graag nog een keer afhalen! De Chai die toekwam achteraf was ook nog niet straf genoeg naar mijn beleving. (Ik denk aan Amit zijn chai en ik mis die 🙂) Op de kaart enkele streetfood klassiekers die je nergens anders vindt zoals pani puri, originaliteit top! Jammer genoeg waren we de enige klanten tijdens de lunch. Toch zullen ze ons hier vaker zien passeren nu we deze parel hebben ontdekt in Hasselt. Eerlijke prijzen en ideale afhaalmogelijkheden!   7/10

Taste of India @ Hasselt

Een volle zaak als we binnenkwamen. Dit is de tweede zaak van 2 broers in Hasselt die een gevestigde waarde intussen zijn. Aangenaam ontvangst en leuk gesprek met de eigenaar. De chicken tikka was te zoet gemaakt (ketchup of teveel tomatenpuree?), en de raita proefde naar ei (of kala namak?). Kleine portie kip die overigens drooggebakken was. Er zijn veel manieren om in een keuken met uitgebreide kaart kip klaar te maken en niet te doen uitdrogen! De mangochutney leek op gekochte confituur, ik miste specerijen en grove structuur van andere smaakmakers er in. De chai was het lekkerste. Onze 4de keer intussen hier, maar in vergelijking met authentieke Indische kost, zouden we liever elders gaan.  Authentieke gerechten smaakten niet zoals het hoort. Met India in onze herinneringen en een handvol Indiase vrienden die soms koken voor ons, is dit geen plekje waar we komen mijmeren. Maar voor iemand die nooit heeft gereisd in India en een beetje bang heeft van de specerijen, die zal hier een lekkere verwestering vinden. Een ideale introductie voor Indisch eten als je nog nooit Indisch hebt gegeten en in Hasselt centrum moet zijn, maar er zijn echt veel betere plekjes in Limburg. 5/10

 Crown of India @ Sint-Truiden

Langs de buitengevel lijkt het een fastfood snackbar, want ook pizza kun je hier afhalen. De ontvangst is erg warm en aan andere tafels hoorde ik Punjab-taal tussen gesprekspartners. Goedkeurende knikjes als we onze gerechten bestellen. Naast ons eten 2 koppels scampi curry met frietjes en worden pizza’s opgehaald door passanten. De eigenares werkt zowel in de keuken als in de zaal. De pakora & samosa zijn perfect gekruid. De chicken tikka was fenomenaal lekker, de chai en rijst proefde zoals in India. Beste venkel snoepjes (mukhwas) ooit hier geproefd. Intussen al een tweede en derde keer teruggegaan, wat een favoriet plekje! Zo levendig gevuld met contente mensen en topkwaliteit van eten! (Je gaat toch ook het liefst pizza eten in Napoli waar alle locals staan aan te schuiven?) Rasmalai als dessert was zo lekker! Verse paneer, verwerkt in een sponsachtig deegje die in een zacht roomsausje van kardemom en pistache baadt. Wat een afsluiter! Ik nam een vriendin mee naar dit plekje en haar eerste indruk was minder. Een restaurantbezoek door mij aangeraden, maar de buitenkant lijkt op een afhaalzaak van pizza en nog veel meer gerechtjes. Na het eten was ze zo onder de indruk van de smaaksensaties en de supervriendelijke bediening! Mission accomplished. Het is die eerste indruk van de voorgevel in combinatie van de afhaalpizza die een 10/10 heeft verhinderd. Er zijn veel mensen die graag gaan tafelen in een mooi pand, maar als je daardoorheen kan kijken, dan is dit een 11 op 10 :) dus 9/10 maar onze ultieme favoriet!

Tandoori King @ Tongeren

Een jong koppel in bijberoep kocht een pand en startte een Indisch afhaalplekje. Hun succes in afhaalgerechten groeide uit tot een klein restaurantje met beperkte openingsuren. De inkleding moet nog grondig gebeuren, maar de start is er! De samosa's en chutney waren perfect klaargemaakt, kaneel kwam door en toch niet te fel! De chicken tikka was met verse tomaat bereid, maar braaf gekruid, het mocht van ons iets pikanter! Het ontbreken van koriander is door veel mensen geliefd maar voor ons een misser. De butter naan was fluffyzacht met ghee afgewerkt. De andere vleesgerechten zien er veelbelovend uit, het gebruik van de tandoor gaat hier vlotjes! Tandoor is een klei-oven waar men traditionele bereidingen in maakt als grote satés en naan brood.  7/10

Royal India Cuisine @ Sint-Truiden

Gelegen in het centrum van Sint-Truiden ligt deze parel. Kleurrijk ingericht met zelfs een echte Indische riksja als decoratie! Als ik de beschikbare thali (ronde schotel met minikommetjes gevuld met kleine porties gerechtjes) op de kaart zie, gaat mijn hart sneller kloppen. Echt Indisch eten! Elk gerecht dat kwam was perfect op smaak gebracht, de bhaji & pakora. We combineerden chapati met naan en paratha om te vergelijken en alles was top! Grote porties en de kip was botermals, net als de paneer. De grote tafel naast ons puilt uit van gerechten en ik kan alleen maar uitkijken om hier terug te komen! Qua eten vond ik deze even lekker als Crown of India maar de inrichting is hier wel echt top. Er is veel daglicht en geen pizza om af te halen. Voor ons is dit ook een topadresje in Sint-Truiden maar we zijn het meest dol op het vibrante leven in Crown of India. We geven in HBVL een  10/10

Little India @ Herk-de-Stad

Enkel take-away mogelijk maar dit adresje werd ons meermaals aangeraden door mede-reizigers. Geen goedkope prijzen voor afhaal maar wel deftige porties. Tikka masala saus was pikant en boordevol geschroeide specerijen. Kipdijbeen in plaats van kipfilet gebruiken is een puntje extra, want het vlees was supermals. De palak paneer was erg lekker. Jammer genoeg enkel take-away want eten uit aluminium bakjes / uitscheppen thuis op borden voor die kostprijs is een zonde. Top-adresje dat zeker enkele tafels zou moeten aanbieden om ter plaatse te kunnen eten! 8/10

Via Instagram & Facebook kun je het filmpje zien:

Als cateraar/take-away kok weet ik dus goed hoe het zit met foodcost en complexiteit van gerechten. Authentieke boerenkost (zo noem ik sommige streetfoodklassiekers of traditionele oma's klassieke kost) hoeft niet duur te zijn. Je kan verwachten dat een verse pasta met truffel en scampi duurder zal zijn dan een pasta carbonara. Ook is dit zo in de Indiase keuken. Een klassieke dahl met chapati zou niet even duur geprijsd mogen zijn als een curry met kip in. Toch hebben we dat vaak gezien. De horeca blijft overeind door op sommige gerechtjes een goede winstmarge te berekenen. Een doorn soms in het oog als je weet wat een enchilada met kip kan kosten als je het thuis maakt of als je het in Hasselt's mooiste Latijnse bar gaan eten. Een curry portie bestaat voornamelijk uit één pollepel gestoofde groenten met een brokje of 5 vlees/paneer & één pollepel rijst. Sommige restaurantjes gaan dan erg ver in het prijzen van hun bijgerechtjes, waar anderen die standaard er gratis bijgeven. Wij hebben hard genoten van deze opdracht en willen graag vaker dit gaan doen in bepaalde thema's! Welke thema's wil jij ons zien uittesten?





 

 

Schrijf je in op de nieuwsbrief en ontvang onze recepten rechtstreeks in jouw inbox

phone